Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Projektový manažer a možnost práce v EU

Práce projektového manažera v zahraničí je poměrně často diskutované téma, které zajímá jak začínající projektové manažery a tak naše seniorní kolegy.  Lákavá je například práce ve Vídni, či v některé další rakouské či německé metropoli. Příslib významně vyššího finančního ohodnocení spolu s malou vzdáleností od České republiky je jistě zajímavý. Není to však jediný důvod, proč zahraniční projekt zvážit. Můžete získat mnoho zajímavých zkušeností. Práce v mezinárodním, vícejazyčném a multikulturním kolektivu vás jistě obohatí. Ve velkých metropolích také často sídlí mateřské společnosti celých obchodních skupin, což dává na fungování společností jiný pohled.

Pokud i vás tato vidina láká, měli byste mít nejprve jasno v tom, zda je práce v zahraničí pro vás skutečně to pravé. Je dobré znát minimálně odpovědi na níže uvedené otázky:

  • Mám v zahraničí co nabídnout?

Pokud chcete uspět v lokální konkurenci, měli byste vždy nabídnout o něco více a najít si faktor, kterým se od konkurence odlišujete. Těmi faktory mohou například být např.:

  • Certifikace v oblasti projektového řízení (IPMA®, PMI® aj.) – většinou jsou certifikace požadovány jako důkaz, že jste profesně způsobilí k řízení projektů. Výhodou je, že certifikace projektového řízení jsou mezinárodně uznávané i u našich sousedů.
  • Praxe v oboru – Stejně jako v tuzemsku, je dobré mít minimálně 3 roky praxi s řízením projektů a dokončený větší úspěšný projekt pro prokázání vašich dovedností.
  • Věcná specializace – Pokud máte konkrétní zkušenosti v nějaké oblasti (např. Business Intelligence, implementace SAP systémů apod., implementace ECM systémů), je to jedna z klíčových konkurenčních výhod.

Podle naší praxe jsou zkušenosti, které získáte na našem trhu, v západní Evropě velmi konkurenceschopné. Není tedy třeba se podceňovat, na druhou stranu je pak potřeba je v praxi předvést – ukázat „něco navíc“.

  • Mám dostatečnou jazykovou vybavenost?

Komunikační (a nikoliv pouze jazyková zdatnost) dovednosti jsou jedna z nejdůležitějších kompetencí projektového manažera. Na rozdíl například od programátorů či jiných profesí je jazyková vybavenost pro Váši profesi naprosto klíčová a pro dlouhodobý úspěch v pracovním týmu je v naprosté většině případů klíčové mluvit plynule řečí země, ve které pracujete. Bohužel nedostatečná znalost Němčiny je dnes tím nejvíce limitujícím faktorem našich uchazečů pro poměrně velké množství pracovních příležitostí.

Na druhou stranu centrály společností jsou často nadnárodní a pak bývá často i v německy mluvících zemích možnost řídit projekty vedené v angličtině. Takových projektů je samozřejmě bohužel méně.

  • Jsem dostatečně flexibilní pro práci v zahraničí?

Začít práci na plný úvazek v zahraničí je zásadní změna především pro vaše okolí. Je dobré si uvědomit, že většina neúspěšných zahraničních angažmá končí právě z rodinných důvodů. Před tím než budete akceptovat finančně úžasnou nabídku, pokuste se na to podívat očima svých nejbližších. Je dobré si dopředu zjistit i případné možnosti práce z domova, homeoffice.

Pokud jste si na výše uvedené odpověděli kladně, je třeba uvažovat o tom, jak vlastně samotnou práci získáte. Obecně existuje několik možností. S každou je spojena určitá úroveň rizika.

  • Práce pro firmu na mezinárodním projektu

Získat pozici ve firmě, která realizuje mezinárodní projekty a která vás „vyšle“ do zahraničí je možnost, která se podaří pouze určitému množství vyvolených. Tato varianta většinou nepřináší zásadní finanční benefit. Na druhou stranu je tato varianta z organizačního hlediska bez komplikací (ubytování, daně, lokální legislativa atd…). Rovněž zde mnohdy vystačíte „pouze“ se znalostí angličtiny.

  • Přímý kontakt s cizím trhem práce

Práci si můžete na cizím trhu najít i sami napřímo, například pomocí využití internetových vyhledavačů, obecných agentur práce. Pracovat můžete jako interní zaměstnanec či jako externí specialista. Výhodou je maximální finanční benefit bez zprostředkovatelů. Na druhou stranu vás čeká řada organizačních opatření spojených především s lokální legislativou (podpisy smluv dle práva cizí země, daňová legislativa atd.) a se samotným přesunem do dané země. Shánění práce napřímo je rovněž poměrně komplikované a zdlouhavé.

  • Práce skrz odborného zprostředkovatele

Na trhu existují firmy, které jsou schopny práci zprostředkovat. Mají kontakty v dané zemi pro konkrétní obor činnosti, mohou vám pomoci s řešením legislativních otázek a ošetřit rizika spojená s vašim přesunem atd. Tyto společnosti mají představu o aktuálních zajímavých projektech a mohou s vámi sdílet zkušenosti kolegů ze svého portfolia. Finanční přínos je zde o něco nižší než u přímého kontaktu s trhem práce (cca v řádu jednotek až malých desítek procent z vašeho výdělku). Úměrně tomu ale klesají související rizika.

Před akceptováním samotné nabídky práce je nezbytné provést důkladný průzkum v oblasti vašich budoucích nákladů v dané zemi. Úžasná finanční nabídka z perspektivy českých platů vám například nemusí v dané zemi stačit ani na pokrytí ubytování, cestování, pojištění a základních životních potřeb. Vše je tedy dobře propočítat a stanovit si hranici, pod kterou se vám nevyplatí do dané země odjet. Odborní zprostředkovatelé by vám měli být schopni pomoci s adekvátní nabídkou – mají představu o cenách na lokálním trhu.

Pak už jen nezbývá než pogratulovat a těšit se na novou obohacující zkušenost, která bude v životopisu určitě stát za to.